«Мої думки тихі»: подорож у пошуках крижня

Українські комедії не завжди викликають довіру у глядачів. Інколи досить лише побачити трейлер, щоб зрозуміти, що на фільм не варто йти в кіно —  надто великий ризик отримати завелику дозу іспанського сорому. Cтрічка «Мої думки тихі», на щастя, не входить до когорти подібних комедій. Прем’єра дебютного фільму режисера Антоніо Лукіча відбулася на Одеському кінофестивалі влітку 2019 року і вже там його не оминули увагою — картина отримала нагороду за кращу акторську роботу та приз глядацьких симпатій. Зараз стрічка йде в українських кінотеатрах і вона один за одним збирає схвальні відгуки у Facebook та на шпальтах видань.

Головний герой — звукорежисер Вадим (Андрій Лідаговський). Канадська компанія пропонує хлопцеві записати звуки тварин Закарпаття. Якщо Вадим впорається з завданням, то матиме шанс перебратися до Канади. Але складнощі спричиняє не тільки пошук тварин, але й мама героя (Ірма Вітовська), яка вирушає у подорож разом з сином.

З перших хвилин перегляду виникає бажання перевірити квиток чи номер залу в кінотеатрі: стрічка починається з чорно-білого епізоду, в якому двоє монахів розмовляють з таємничим продавцем. Той пропонує ченцям купити молочний зуб Ісуса Христа. До речі, пізніше ми знову побачимо зуб, хоча і не молочний. На початку ж зникає і будь-який скепсис з приводу того, що це українська комедія, та ще й режисера-дебютанта. Гумор, візуальні рішення та акторська гра дуже швидко дають зрозуміти, що перед нами якісний фільм талановитого режисера.

Що стосується сюжета, то й тут  Антоніо Лукіч, який сам написав сценарій, не схибив. Відносини Вадима з мамою та пошук невловимого рахівського крижня пов’язують усі окремі скетчі в цілісний роуд-муві. Вадим щосили намагається вирватись з батьківського гнізда, тому можливість переїхати до Канади видається йому найкращим рішенням. Мама молодого звукорежисера неспроможна змиритися з тим, що її син подорослішав — невдачі на любовному фронті лише збільшують сумніви героїні в собі, відчуття абсолютної самотності і непотрібності. Все це вкупі створює паразитичні відносини, що не дають спокійно жити ні Вадиму, ні його мамі. Ірма Вітовська вкотре доводить, що впорається з будь-якою роллю, Андрій Лідаговський тримається не менш гідно, хоча на прем’єрних показах жартує, що присутній лише як доказ відсутності комп’ютерної графіки у стрічці.

Чимало гегів зрозуміє тільки пострадянський глядач та будуть особливо приємні міленіалам. Чого тільки вартує поїздка в плацкарті Києв-Ужгород: занадто коротке ліжко для двометрового головного героя, дитина, що плаче всю ніч у сусідньому купе, вкрадені кеди і трохи оновлена фраза «кава, чай, тірамісу» від провідника. Повернення до 90-х також гарантують відомі хіти, зокрема Viva Forever від Spice Girls, який проходить лейтмотивом через весь фільм і чергується з оригінальним електронним саундтреком. А візуальна складова місцями нагадує схожі за проблематикою «Проєкт „Флорида“» та Sex Education .

«Мої думки тихі» — це суміш сучасного з ностальгічними спогадами про минуле, роздуми на одвічну тему батьків та дітей, які намагаються знайти своє місце у швидкоплинному світі. Це фільм, який неодмінно захочеться передивитися. Тому радимо не марнувати час та скоріше брати квитки в кіно. І не забудьте взяти маму!